Cat de important este rasul in viata copilului tau?

Distribuie acest articol

Atunci cand esti parinte, devii in mod automat responsabil de asigurarea celei mai propice dezvoltari a sanatatii copilului. De asemenea, aspectele care contribuie la aceasta responsabilitate primeaza in fata oricarei activitati. Este bine-cunoscut faptul ca jocurile au un rol important pentru copii, intrucat actioneaza atat la nivel psihic, cat si fizic. Totodata, sanatatea micutului tau poate tine si de cat de des acesta rade. In viata de zi cu zi, rasul reuseste sa apropie oamenii, dar actioneaza si in cresterea nivelului de intimitate dintre acestia, reusind sa ii binedispuna sau sa indeparteze acele stari de depresie, anxietate si stres.
Dar cat de important este rasul in viata copiilor?
La cei mici, rasul apare din primele zile de viata, insa abia in timp se manifesta cu adevarat, atunci cand acestia incep sa creasca si sa se dezvolte din punct de vedere intelectual, asemenea si ursitoare botez poate influenta pozitiv,  mai precis cand reusesc sa aprecieze cand situatia este suficient de hazlie incat sa ii bucure.

Efectele pozitive pe care rasul le poate avea avea asupra nivelului de sanatate al copiilor pot cuprinde:

  • Atingerea unui grad inalt de relaxare asupra intregului corp, relaxand muschii si reducand stresul (daca este cazul)
  • Prin ras se elibereaza endorfinele si astfel se induce o stare de bine si de calmare temporara a unor dureri
  • Contribuie la imbunatatirea functiilor vaselor de sange, dar de asemenea stimuleaza si fluxul sanguin
  • Cresc gradul de imunitate
  • Se manifesta ca un semn al unei bune sanatati din punct de vedere psihologic, dar si de dezvoltare mentala
  • Prezinta un rol antidepresiv
  • Stimuleaza optimismul copilului pe viitor
  • Ofera o stare de bine generala
  • Actioneaza si la nivel social

Asadar, rasul este un bun stimulent pentru sanatatea fizica, psihica, dar si sociala. Atunci cand copilul incepe sa creasca, are nevoie sa stabileasca diverse legaturi si raporturi cu alte persoane. Prin ras, relatiile dintre oameni se imbunatatesc si se intaresc, inter-relationarea este mult mai facila, lucrul in echipa este stimulat intens, iar conflictele sunt semnificativ diminuate.

Cum pot parintii sa ajute la dezvoltarea simtului umorului al copiilor lor?

Intrucat, inca din primii ani de viata, parintii reprezinta modele de urmat in viata micutilor, acestia au un rol destul de important in toate aspectele ce tin de dezvoltarea sociala a copiilor.
In functie de varsta celor mici, dar si de gradul lor de dezvoltare intelectuala, parintii pot apela la diverse trucuri pentru a le stimula simtul umorului:

  • In primul an de viata, pana si orice grimasa a parintilor le poate starni cu usurinta amuzamentul copiilor. De asemenea, orice jucarie folosita are acelasi efect. Este important modul in care copilul incepe sa constientizeze si sa evolueze alaturi de parinte.
  • Dupa varsta de 1 an, parintii interesati de a-si face copilul sa rada cat mai des, pot sa incerce jocurile de magie sau acele jucarii de tipul rezolvarii de mistere. Astfel, si abilitatea copilului de a gandi rational se dezvolta treptat.
  • Dupa varsta de 2 ani, cei mici incep usor sa isi imbunatateasca abilitatile cognitive si jocurile lego sunt o buna alegere in acest sens. De asemenea, cu cat parintele implica micutii mai mult in activitati fizice si rasul, cu atat si sanatatea fizica generala este stimulata intens.
  • Un alt aspect important trebuie sa tina de evitarea conflictelor in familie sau a discutiilor aprinse in prezenta copiilor.
  • De asemenea, parintii trebuie sa incurajeze micutii sa se imprieteneasca, sa lucreze in grup cu alti copii pentru ca mediul in care cresc sa fie cat mai eficient privind dezvoltarea pe plan social.

Se observa ca un copil fericit face fata mult mai usor in viata acelor situatii stresante sau suparatoare si, totodata, adopta o atitudine pacifista si calma in fata oricaror dispute.

Descoperă mai multe articole