Ce trebuie sa stiti despre ursitoare

Distribuie acest articol

Stim deja ca ursitoarele se asociaza imediat cu ideea de botez. Acestea sunt o emblema despre traditie, despre nou si vechi, despre cum actualizam la contextul modern traditiile. Ursitoarele sunt parte din mitologia romaneasca si interesant este cum si-au pastrat un statut important. Este adevarat ca in trecut se considera ca acestea dictau destinul unui copil, de aceea erau respectate si lumea evita sa le supere. Insa la ora actuala ceea ce acestea ursesc face parte dintr-un spectacol.
Dupa cum bine stiti ursitoarele noastre pot fi un grup din care fac parte: Ingerasul, Zana Iubirii, a Norocului, cea a Intelepciunii si nu in cele din urma ursitoarea rea. Daca ar fi sa amintim despre originile acestei traditii ursitoarea era cea care tinea fusul si furca, Soarta prezicea destinul, iar Moartea avea sa curme viata celui mic. Altii asociaza ursitoarele cu o varianta pagana a ingerilor pazitori, pe principiul ca exista inca de la nastere astfel de calauze.
Povesti despre ursitoare
Cele 3 zane erau fecioare, trei fete curate si cu un dar aparte, acela de a prevedea viitorul. Astfel de mentiuni se fac si in mitologia greaca, despre celebrul Oracol. Revenind la cele mentionate in mitologia romaneasca, legendele spun ca ursitoarele apareau in saptamana in care era nascut copilul. Nu oricand, ci in noptile cu sot. Alte variante sunt ca primele 3 nopti si pana la maximum a opta se decide si soarta celui mic.
Apar la miez de noapte, totul este invaluit in mister si pe seama acestor aparitii se puneau o sumedenie de cifre simbolice, de elemente ce se credeau a fi raspunzatoare pentru acest moment. De aici si un lung sir de alte povesti: parintii sa fie veseli pentru ca ursitoarele vor ursi de rau daca denota tristete in casa, sa se tina geamurile si usile deschise, sa existe moasa ca supraveghetor pentru copil pentru ca acesta sa nu fie singur cand ursitoarele il vor vizita etc.
Trebuie amintit ca romanii in general au fost mereu fatalisti, creazatori in divinitate si in soarta pe care cel de sus le-a pecetluit-o. Exista de-a lungul istoriei o sumedenie de expresii ce au ramas o dovada a acestui lucru. Astfel, ursitoarele erau fara doar si poate de temut, prezente mistice cu o putere extraordinara de a prezice corect ce va urma sa se intample. Doar ca, asa cum viata este, exista si aspecte negative, momente de cumpana, necazuri, de unde si teama parintilor ca micul prunc va avea de suferit.
Ursitoarele la ora actuala
Sunt multe traditii ce se pastreaza si la ora actuala, printre care ceea ce tine de prezenta ursitoarelor. Insa un astfel de moment este asociat mai degraba cu un moment de spectacol, pentru petrecerea de botez.
Acest moment nu este ales intamplator, intrucat botezul marcheaza si el un nou inceput, un nou drum. Asa se face ca intocmai pentru inceputul sau in viata crestina se doreste sa i se urseasca de bine evident. Ca semn de bogatie, ca dovada de atentie pentru orice detaliu, orice parinte isi doreste sa aiba parte de ceva spectaculos la petrecerea de botez. Decizia de a alege ursitoarele este cea care incununeaza cu succes o petrecere cu fast.
Ce trebuie spus este ca desigur fiecare este liber sa creada in orice insa ursitoarele nu au legatura cu o religie sau cu o apartenenta la vreun grup cultural, social, la vreo secta. Asadar nu exista motive de a nu alege un astfel de act artistic ca parte din desfasurarea petrecerii de dupa botez.
Se poate alege un pachet simplu, cu 3 ursitoare. Alte variante implica cele 3 ursitoare si inca una ca fiind ursitoarea cea rea. Ofertele le gasiti in cadrul paginii noastre, paradisulpersonajelor.ro.

Descoperă mai multe articole