Printre cele mai importante practici crestine pastrate cu rigurozitate de multe generatii incoace se numara si taina botezului. Este acel moment emotionant in care bebelusul este trecut in randul crestinilor in prezenta parintilor lui spirituali – nasii de botez.
Obiceiurile la botez fac parte din categoria celor nescrise si se adreseaza atat nasilor, cat si parintilor. Este de responsabilitatea ambelor parti sa le respecte atunci cand vine momentul ca bebelusul sa primeasca Taina Sfanta a Botezului. Daca pana acum nu era totul suficient de clar in ceea ce priveste indatoririle acestora, acum vei afla cum trebuie sa intampini un astfel de eveniment ca viitor parinte sau nas.
Obiceiuri la botez care se adreseaza nasilor
Botezul nu poate avea loc in lipsa nasilor care isi asuma misiunea de parinti spirituali ai copilului. Spre deosebire de Taina Cununiei, unde nasi pot fi numai perechile casatorite, la botez se spune ca nu trebuie sa indeplinesti o astfel de calitate pentru a deveni nasul unui bebelus. In trecut, nasii se alegeau dintre membrii familiei si se mosteneau din generatie in generatie. Totusi, acestia botezau numai primul nascut, pentru restul copiilor trebuiau alese alte perechi de parinti spirituali.
Ziua botezului este precedata de pregatiri intense, atat in ceea ce privese slujba cat si petrecerea de dupa. Este bine stiut faptul ca toate evenimentele importante trebuie celebrate asa cum se cuvine. Astfel, in prezent, petrecerile de botez capata proportii din ce in ce mai mari. Aceasta practica are legatura cu vremurile de odinioara, atunci cand a doua zi dupa botez, familia care si-a crestinat bebelusul trebuia sa deschisa larg portile in intampinarea tuturor celor care binevoiau sa vina sa ii felicite.
Se poate afirma ca la un botez, viitorii nasi sunt mai solicitati decat parintii copilului. In calitate de ocrotitori spirituali cade in responsabilitatea lor cumpararea lumanarii de botez, trusoul micutului ce trebuie sa includa set complet de haine, pantofi, scutec, paturica, panza de mir si panglica, marturiile in forma de cruciulita. Taxa bisericii este de datoria lor de asemenea. Trebuie mentionat si faptul ca nasii trebuie sa participe la Taina Spovedaniei si cea a Impartasaniei.
Bebelusul ce urmeaza a fi botezat este adus la biserica imbracat in tinuta daruita de moasa sa, femeia care l-a imbaiat pentru prima data. Pruncul este predat nasei, timp in care nasul tine in mana lumanarea de botez aprinsa. In timpul slujbei, nasii sunt cei care raspund in numele bebelusului la intrebarile rostite de catre preot – „Te lepezi de Satana?” si „Te-ai unit cu Hristos?”, intrebari adresate de 3 ori fiecare in parte.
Dupa ce micutul este crestinat, se ataseaza cruciulitele in piept invitatilor, drept marturie ca au luat parte la eveniment. Copilul scos din cristelnita este preluat si invelit de catre nasa cu o bucata de material alba, lunga de 3 metri, numita si crisma. Aceasta este legata cu o panglica cu lungimea de 1 metru. Tot nasei este celei careia ii revine imbracarea micutului proaspat crestinat cu haine noi, dupa ce aceasta a fost miruit si i s-au taiat cateva fire de par.
Slujba de botez se finalizeaza cu Impartasania bebelusului. Tinuta in bratele nasei neaparat pe partea dreapta, fetita este inchinata icoanelor de pe catapeteasma. In cazul in care este baiat, acesta este introdus in Altar pentru inchinare. Acesta va primi in dar un lantisor cu cruciulita, iar fetita o pereche de cercei.
Obiceiuri la botez care vizeaza parintii
O prima obligatie de natura crestina ce revine parintilor se refera la botezul copilului. Un ritual cu atat mai emotionant pentru proaspetele mamici, care, desi isi pot privi pruncul, nu au voie sa ia parte activ la botezarea lui.
Astfel, parintii sunt nevoiti sa se gandeasca la nasii copilului. Poate fi vorba despre rude sau prieteni de familie, casatoriti sau nu, cu conditia ca cei aleasi sa fie oameni cu suflet mare care vor fi alaturi de finul lor pe tot parcursul vietii. Mai nou se accepta alegerea mai multor perechi de nasi pentru copil, iar parintii obisnuiesc sa le ofere acestora cadouri drept multumire pentru responsabilitatea pe care si-au asumat-o.
Parintii stabilesc data botezului si oraganizeaza petrecerea de dupa. Tot ei sunt cei care aduc certificatul de nastere al copilului la slujba pentru botez. Pe langa asta, parintii duc la biserica vin si ulei destinate a fi folosite la Sfanta Miruire si Impartasanie, dar si bomboane si prajituri pentru a celebra evenimentul.
Nu in ultimul rand, pentru a transpune invitatii intr-o lume magica la petrecerea de botez, parintii copilului trebuie sa ia in considerare crearea unui moment unic cu ajutorul unor ursitoare botez talentate si mereu cu zambetul pe buze. In acest sens, te asteptam in cadrul paginii noastre pentru a afla toate serviciile dedicate petrecerilor cu si despre copii precum si preturile aferente.
Uncategorized
Magia baloanelor: idei de decor pentru evenimente, cu decoratiuni baloane
Toata lumea iubeste baloanele. Sunt unele dintre cele mai cautate tipuri de decoratiuni si, in plus, sunt accesibile. Le putem categorisi si ca fiind versatile,