Piniata, un joc preluat, extrem de popular

Distribuie acest articol

Pinata – dupa denumirea sa originala – este un tip de joc extrem de apreciat. Il avem inclus in pachetele noastre de servicii, ca sugestie pentru orice tip de petrecere pentru copii. Daca sunteti interesat de acest joc sau abia acum descoperiti despre ce este vorba, iata cateva repere ce definesc jocul, de la originile sale.
piniata
Primele referinte despre piniata
Se crede ca nimeni altii decat chinezii au fost si cei care au adus primele tendinte ale acestui joc. De fapt pentru ei era o manifestare si o simbolistica, nu intentia unui joc copilaresc. Acestia obisnuiau sa creeze tot felul de figurine, pentru sarbatoarea Anului Nou. La acele vremuri figurina se ambala in hartie colorata si se umplea nu cu dulciuri, ci cu seminte.
Mai mult decat atat, se foloseau bete colorate de asemenea pentru a sparge figurina. Ritualul lor implica ca partea decorativa sa fie arsa si cenusa ramasa sa se pastreze pentru noroc.
Undeva in secolul XIII un venetian a adus din China in Italia acest soi de figurina. Acum este si momentul cand numele sau este adoptat in formula pe care o stim si astazi. Italienii o foloseau pentru a tine mici lucruri, chiar si bomboane de servit in ea.
Totusi care este legatura cu Mexic? Majoritatea lumii stie ca piniata vine de la mexicani. Ei bine si ei au o contributie. Acestia introduc traditia de spart o piniata in prima duminica a Postului Mare. Ba chiar i-au dat si o simbolistica religioasa: legarea la ochi cand se incearca spargerea unei piniata simboliza pentru ei credinta, chiar si oarba, in puterea de a invinge raul, in timp ce dulciurile ce ieseau din figurina erau vazute ca o forma de rasplata.
In Mexic acest joc a capatat si el diverse contributii. I se asociaza ideea de a fi steaua calatoare care anunta nasterea Domnului. Astfel, o piniata in forma de stea se folosea la sarbatori, poate fi folosita si pentru ursitoare botez. Cert este ca ani mai tarziu inca s-a pastrat o traditie legata de aceasta joaca, doar ca cel mai adesea se asociaza cu zilele de nastere si o joaca distractiva destinata in special copiilor.

Descoperă mai multe articole