Ursitoarele de botez – modernism sau o traditie?

Distribuie acest articol

Am mai abordat si in articolele anterioare tema ursitoarelor de botez, insa este un subiect care parca nu se epuizeaza niciodata. In randurile urmatoare vom avea in vedere o paralela, ca sa ii spunem asa, intre diversele moduri in care prezenta ursitoarelor de botez este vazuta – reprezinta acestea o traditie sau sunt deja un element de modernitate?
Pentru unii parinti, acestea sunt mai mult decat o simpla distractie din cadrul petrecerii pe care o organizeaza cu ocazia aceasta speciala. Acestia considera ca reprezinta un pas neaparat de indeplinit, deja fiind o traditie in familie. In fapt, traditia este cea care ii indeamna sa respecte acest ritual, care are menirea de a aduce sanatate si noroc noului membru al familiei. Din nou aceasta este cea care ii indeamna sa opteze pentru serviciile unor ursitoare talentate – pentru a se asigura ca noul nascut va avea parte de un drum usor in viata, ca va fi urmarit de noroc.
Ursitoarele de botez – semnificatia acestora si de ce sunt nelipsite din cadrul petrecerilor?
Trecerea timpului si-a pus amprenta si in privinta acestui aspect. Odata cu modernizarea tuturor celor inconjuratoare si partea ce vizeaza petrecerile de botez a cunoscut modificari. Acum exista atat de multe companii care isi prezinta disponibilitatea ursitoarelor. Principalul rol al acestora si motivul pentru care sunt dorite il reprezinta ursirea simbolica.
Totodata le revine datoria de a intretine atmosfera din cadrul petrecerii, sa mentina treaz interesul oaspetilor, dar mai ales al copiilor prezenti. Unele fac asta prin versurile deosebite pe care le compun special pentru nou nascut, altele prin spectacolele si scenetele pe care le organizeaza, prin joculetele antrenante si educative atent alese. Am facut aceasta mentiune finala pentru a sublinia faptul ca nu orice este potrivit, mai ales ca cei mici sunt in general foarte receptivi la ceea ce aud. Conteaza deci ca tot ceea ce pregatesc acestea sa aiba rol educativ si de recreere.
Traditia ursitului
Pastrata si in ziua de astazi, traditia ursitoarelor vine din timpuri stravechi. Este o credinta populara in acestea, facand referire la parintii care asteptau diverse semne cu privire la destinul copilului nascut. Radacinile intregii traditi se trag dintr-o povestire greaca.
In tara noastra, ursitoarele sunt reprezentate de 3 zane frumoase, respectiv fecioare nemuritoare dupa cum sunt vazute acum. Initial acestea erau trei babe sau zane urate si rele, preluate din mitologia greaca.
Cu mai mult de 100 de ani in urma, in familiile nou nascutilor se pregatea o masa special pentru acestea. Toti aveau incredintarea ca soarta micutului, respectiv a micutei, depindea de cele trei zane. Altfel spus, acestea erau cele care stabileau calitatile pe care acesta le va avea, precum si momentele prin care va trece in viata.
La un moment dat, se credea in poporul roman ca, de fapt, ursitoarele sunt surorile ielelor rele, cele care nu fac altceva decat sa suceasca mintile oamenilor.
De cand s-a raspandit insa zvonul ca fiintele mitologice in discutie vin sa stabileasca destinul copilului, multi dintre tarani lasau ferestrele deschise atunci cand erau zile fara sot, in speranta ca acestea vor aparea.
Iata si momentul in care au plecat cele mai multe obiceiuri cu privire la ursitoare, cele care imbunau viata micutilor, prin ursire. In fiecare zona din tara exista anumite incredintari referitoare la efectele benefice pe care le au asupra vietii copilului.
Odata cu trecerea anilor, multe din traditii s-au schimbat. Daca pana nu demult traditia ursitoarelor era vazuta ca un obicei pagan, acum prezenta lor in cadrul petrecerilor de botez este considerat un element de modernitate. Astfel, nelipsite din cadrul acestora sunt ursitoare botez, animatoare ale unor companii specializate, asemenea noua, propun diverse activiitati cu rol distractiv.
Gasiti pe site-ul nostru tot ce va intereseaza cu privire la serviciile ce vizeaza ursitoarele de botez.

Descoperă mai multe articole