Utilitatea jocurilor in viata copiilor nostri

Distribuie acest articol

Pentru a deveni cei mai buni parinti, este extrem de important sa intelegem care este utilitatea fiecarei activitati din viata celor mici. Un bun exemplu in acest caz sunt jocurile, incadrandu-se ca fiind activitatea favorita a copiilor inca de la cele mai mici varste.

Care sunt influentele pozitive ale jocurilor in viata celor mici?

Cu siguranta reusim sa ne amintim inca din propria noastra copilarie cat de distractiv era sa ne jucam si, mai ales, cu cata nerabdare asteptam acele momente. Acum, cand a venit timpul sa ne gandim si la cele mai importante persoane din viata noastra, este important sa aflam rolul benefic al jocurilor si cum putem stimula o astfel de activitate pentru juniori sau sa apelam la ursitoare botez Bucuresti.

  1. Jocul cu rol principal in procesul de dezvoltare

Procesul de dezvoltare cuprinde aspectele sociale, emotionale, psihice, dar si cognitive. Astfel, inca din primele momente dupa nasterea copiilor, le putem stimula prin joaca simturile esentiale (vizuale, auditive, olfactive, tactile si al gustului).
Prin explorarea intreprinsa in orice activitate distractiva, copilul desfasoara involuntar o serie de procese, cum sunt: cel de observare, de analiza sau de imaginatie. Totodata, incadrarea in societate se realizeaza tot prin intermediul acestor preocupari.
 

  1. Jocurile se numara printre principalii factori in stimularea inteligentei sociale

De foarte multe ori, jocurile in viata celor mici nu presupun doar aspecte legate de activitatea desfasurata pe baza unor obiceiuri distractive independente, ci si alaturi de alti copii. Din acest motiv, interactiunile ocupa un loc foarte important in dezvoltarea inteligentei sociale. Invatand sa socializeze, acestia elimina frica fata de necunoscut, fata de oameni in general si apare astfel acea dorinta de a se incadra cat mai bine intr-o anumita colectivitate si de a excela in cadrul ei.
Atat parintii, cat si persoanele din familie apropiate copilului (de asemenea si educatorii, invatatorii sau profesorii) trebuie sa stimuleze activitatile desfasurate de copii in diverse colectivitati, cum sunt practicarea sporturilor, pasiunea pentru muzica, desen etc.
 

  1. Dezvoltarea intelectuala prin intermediul jocurilor

Acumularea cunostintelor si fixarea acestora se pot realiza mult mai usor, nu doar in randul copiilor ci chiar si in cazul adultilor, daca se bazeaza pe invatarea prin intermediul unor activitati cat mai placute, in care interesul este mai intens. Astfel, antrenarea inteligentei prin joaca are rezultate nebanuite atunci cand vine vorba de copii. Un bun exemplu poate fi dat incepand cu invatarea tehnicii de numarare (cu care copiii interactioneaza abia in cadrul scolii primare) pe care cei mici o pot deprinde cu ajutorul unor jucarii interactive (abac).
 

  1. Dezvoltarea vocabularului stimulata de jocuri

Asa cum stim, copiii capteaza inca de mici cuvintele pe care le folosim in preajma lor si au uneori tendinta de a le repeta pana ajung sa le inteleaga. Astfel, atunci cand acestia se joaca (de exemplu: jocuri de constructie, ghicitori, jocuri de identificare a animalelor si multe altele) preiau o parte din vocabularul folosit, retinandu-l indeosebi.
 

  1. Invatare prin activitati interactive

Procesul propriu-zis de invatare este extrem de complex, de aceea trebuie stimulat indeaproape. Zilnic, prin activitatea favorita a celor mici, avem ocazia de a-i ajuta sa descopere noi lucruri si, totodata, sa isi formeze un cumul de cunostinte ce ii va ajuta pe parcursul cresterii. Prin joc, copiii isi antreneaza memoria, isi dezvolta inteligenta si isi testeaza instinctele native (reusesc sa deosebeasca binele de rau).
 
In ziua de astazi, parintii au la dispozitie o serie de jucarii pe care le pot adopta pentru a tine micutii ocupati. Totodata, observam ca inca din primul ciclu de invatamant (si anume: gradinita), copiilor le sunt antrenate capacitatile cognitive (memoria, inteligenta, caracterul) prin activitati interactive. In cazul in care ne dorim sa sprijinim dezvoltarea copiilor nostri, este foarte important sa ii incurajam in jocurile lor preferate.

Descoperă mai multe articole